Faydalı Bilgiler
LED Mİ XENON MU? HANGİSİ DAHA İYİ?
LED mi Xenon mu sorusu pek çok araç sahibi tarafından dile getirilir. Peki, hangisi daha iyi özelliklere sahip? İşte cevabı…
LED mi Xenon mu sorusunun cevaplamadan önce, her iki teknolojinin gelişim sürecine bakmakta fayda vardır. Böylece hangisi daha iyi sorusunun cevabı hakkında kafanızda bir şablon oluşabilir.
XENON FAR TEKNOLOJİSİNİN TARİHÇESİ
Öncelikle Xenon far teknolojisinin tarihçesinden başlayalım. Xenon ampuller ilk olarak 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde kullanılmıştır. Daha net bir ifadeyle 1930’lu yıllara tekabül eder. Bu far teknolojisine Xenon denmesinin nedeni, ksenon adındaki elementten gelir. Zira Xenon farlarda ksenon elementi kullanılır. Otomobil ve diğer araçlarda far olarak kullanılması ise 1992 yılını bulmuştur. İlk kullanan otomobil ise BMW 7 Serisi’dir. Xenon far, aynı zamanda HID’s adıyla da bilinir. HID’s olarak da anılması, yüksek yoğunluklu olarak deşarjlı bir şekilde çalışma prensibine sahip olması sebebiyledir.
LED FAR TARİHÇESİ
LED far tarihçesi de Xenon gibi 20. yüzyılın ikinci çeyreğine dayanır. Aslen bir elektronik devre olan LED’in ışık yaydığı, 1920’li yıllarda Ruslar tarafından keşfedilmiştir. Bu keşif zaman içerisinde geliştirilmiştir ve günümüzde araçlarda far olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte LED teknolojisinde ampül bulunmaz. Bunun yerine diyotlar vardır. Zaten LED ifadesi de bir kısaltmadır. Tam karşılığı Türkçe’ye çevrildiğinde ‘ışık yayan diyot’ anlamına gelir.

LED VE XENON ARASINDAKİ FARK
LED ve Xenon arasındaki fark konusunda kullanım amacı açısından bakacak olursak; LED far genelde gündüz farları olarak tercih edilir. Xenon far ise kısa far olarak kullanılır.
LED far düşük enerji tüketir. Küçük yapıya sahiptirler ve parlaktırlar. Xenon far ise yüksek ışık gücüne sahiptir. Ayrıca, Xenon far kullanırken dikkatli olmalı ve farın ayarını iyi yapmak gerekir. Zira bu farlar çok parlaktır ve karşıdan gelen sürücünün gözünü alarak güvenlik için tehlike oluşturabilir.
Bİ-XENON FAR NEDİR?
Bi-Xenon far nedir sorusunun cevabı Xenon teknolojisinden geçer. Xenon farlar araçta kısa far olarak kullanılır. Araç uzun fara geçtiğinde ise devreye halojen farlar girer. Bi-Xenon ise bu karmaşayı ortadan kaldırır. Bi-Xenon farlara Xenon ampül takılır. Far içerisinde yer alan perde de kısılıp genişleyerek kısa ve uzun farların oluşmasını sağlar.

Pingback: MINI ELECTRIC Pacesetter Güvenlik Aracı Oldu
Pingback: Isuzu D-Max için servis indirimi | Otokurdu